Zoom-lessen in Papoea vanuit Nederland

Nog niet zo lang geleden zouden we het voor onmogelijk hebben gehouden: Vanuit Nederland ‘live’ lesgeven aan de studenten op de hogeschool in Papoea. Het internet te slecht en erg duur. Een gewoon telefoongesprek vaak al lastig. Vanuit Karunia hebben we ons in het verleden in gezet om internet via een dure satellietverbinding mogelijk te maken. Maar sinds kort is het mobiele internet in Papoea verbeterd en tijdens Corona beter toegankelijk gemaakt. Hoe lang dat zo blijft weten we niet. Maar voorlopig Zoomen ze in Indonesië tegenwoordig wat af.

Na de plotselinge terugkeer van het gezin van Pieter en Jacomien van der Wilt naar Nederland in maart 2020 stond de hogeschool voor een uitdaging. Wie zou bijvoorbeeld de vakken van Pieter over kunnen nemen? Samen met een collega ter plaatse vonden we een oplossing: Pieter maakte video’s met uitleg en plaatste die op YouTube, een collega zorgde ervoor dat de studenten die te zien kregen in de les en begeleidde de discussie. Het bleek een mooie oplossing, maar voor de studenten toch wel een beetje saai om steeds naar een pratend hoofd te kijken.

Een zegen dat technologie ons in staat stelt kennis over te dragen aan de andere kant van de wereldbol

En dus zijn we sinds januari begonnen met ‘live’ lessen, via een redelijk goede verbinding. Het grote voordeel is dat er nu weer interactie mogelijk is. Dat betekent hier in Nederland wel vroeg uit bed. En voor de studenten daar een latertje. Het gaat niet altijd goed. Soms valt de verbinding elke vijf minuten weg. Of doet het geluid het niet. Zo leren we geduld, een belangrijke deugd. En blijdschap, wanneer je bedenkt dat zo’n dertig jaar geleden de meeste communicatie via de post verliep en dat een brief er maanden over deed. We tellen dus onze zegeningen. En ervaren dat de afstand – ondanks alle reisbeperkingen – dankzij deze moderne communicatiemiddelen goed overbrugd kan worden.

Wil je ook Karunia’s projecten in Papoea steunen?

Projecten

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop