Te trots

Samen met een goede Papoea vriend vormde ik in 2004 een groepje gemotiveerden in voorbereiding op het openen van Karunia’s hogeschool. We zouden op termijn overgaan in een schoolbestuur. Er ontstonden van binnenuit echter veel hobbels. Van dit eerst team heeft niemand meer zitting in het huidige bestuur.

Goed bestuur in de ingewikkelde context op Papoea. Hoe werkt dat? Capabele mensen hebben vaak meerdere verantwoordelijkheden en te weinig tijd. Men heeft altijd rekening te houden met verplichtingen naar de eigen stam. Karakters en meningen zijn sterk en kunnen zomaar botsen. Wat maakt het Papoea bestuur goed?

Karakters en meningen zijn sterk en kunnen zomaar botsen.

Belangrijkste blijkt de commitment, de innerlijke bewogenheid naar de ander en de bereidheid om jezelf te geven. Deze houding, gecombineerd met een goede naam, intelligentie en liefst ervaring in het onderwijs, maken iemand een geschikt bestuurslid. En dan nog veel tijd steken in wederzijds vertrouwen, respect, gezamenlijkheid.

Het is net Nederland. Vanzelf, de culturele kleuren en lagen zijn anders. Maar uiteindelijk is besturen in het trotse, goed bestuurde Nederland niet anders dan op Papoea. Ook in Nederland ervaar ik tegengestelde belangen en botsende meningen naast een enorme behoefte aan vertrouwen en respect. Dat maakt me intercultureel erg bescheiden. In de kern zijn alle mensen hetzelfde.
Wil je ook projecten van Karunia steunen?

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop