Sepi

Bibliothecaris

Sepi

Functie

Beheerder bibliotheek

Werkzaam bij Karunia

Studie literatuur

Opleiding

1988

Geboren

2013

Mijn naam is Petrus Sepi Kogoya en ik studeerde ‘literatuur’ in Yogjakarta. Op de hogeschool ben ik het hoofd van de bibliotheek. Ik beheer de bibliotheek en probeer studenten aan het lezen te krijgen. Hier in Papoea hebben we geen leescultuur, dus het is een uitdaging om onze studenten aan het lezen te krijgen. Hierbij vraag ik ook de hulp van collega’s om studenten te stimuleren om te lezen, zodat ze ook echt zelf nieuwsgierig worden en een boek willen gaan lezen. Wij als docenten zijn natuurlijk een voorbeeld voor onze studenten.

Ik voel me geroepen om op deze school te dienen. In het begin wilde ik helemaal niet op deze school werken. Maar God werkte in mijn hart. Door de tijd heen zie ik dat ik gegroeid ben. Ik zit hier op mijn plek, de plek die God voor mij heeft bedacht. Ik werk hier met veel plezier. Wat ik zo fijn vind aan deze school is dat we als een familie functioneren. We zijn close met elkaar, zowel de docenten als de studenten. We doen veel activiteiten samen. We wonen en werken samen, we eten geregeld samen, we doen eigenlijk alles samen zowel binnen als buiten de klas. Het versterkt onze band. Ook durven we elkaar feedback te geven als dat nodig is, zo groeien we samen.

Al heb ik geen opleiding tot docent gehad toch geef ik les. Ik krijg veel steun van mijn collega’s zodat ik in staat ben om ook les te geven. Op onze hogeschool bereiden we studenten voor om een kwalitatief goede docent te worden met een karakter naar het voorbeeld van Jezus. We hebben elke morgen een dagopening en elke week Bijbelstudie. Deze zijn beiden heel belangrijk om ons geloof te versterken. Daar word ik heel blij van. Ik kan het ook zien aan onze oud-studenten die ik regelmatig aan het werk in de stad zie. Zij geven les met heel hun hart en zijn trouw. Zij zijn een voorbeeld hier in de samenleving.

Ik hoor goede verhalen van directeuren uit de omgeving die blij zijn met onze school. Er zit veel potentie in onze school. Ze zien dat onze studenten goed lesgeven en bekwame leerkrachten worden die het onderwijs in Papoea kunnen helpen opbouwen. Maar vanuit de samenleving komt de hulproep: ‘er zijn nog niet genoeg goede leerkrachten’! Ik hoop dat wij er nog veel meer mogen klaarmaken.

Ik zie de situatie in de scholen met mijn eigen ogen als ik op stagebezoek ga. De kwaliteit van het onderwijs in Papoea is erg laag. Er zijn maar weinig leerkrachten aanwezig op een school. Ze komen vaak alleen op momenten dat er toetsen afgenomen moeten worden. Ze voelen zich helemaal niet verantwoordelijk voor hun leerlingen. Dat is de situatie hier. En daarin proberen wij onze studenten bij te brengen dat ze wel aanwezig moeten zijn, dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun leerlingen. Dat kan al een groot verschil maken.

Mijn droom is dat onze hogeschool kan uitgroeien tot een universiteit. We hebben nu een lerarenopleiding voor wiskunde, Engels en een Pabo. Een kleine universiteit waar we vakleerkrachten op kunnen leiden zou mooi zijn, bijvoorbeeld voor sport en godsdienst. Zodat we het onderwijs in Papoea sterker kunnen maken. We hopen dat we een goed voorbeeld zijn voor de scholen om ons heen. Ik ben echt gegroeid hier. Ik heb veel geleerd van collega’s, maar leer ook veel van onze studenten. Ook voel ik mij gesterkt in mijn geloof. Het voelt alsof ik zelf ook weer op school zit omdat ik hier zoveel leer.

Steun onze docenten

Doel 110.000
Opgehaald 74.664
67.88%

Karunia Teachers

Betere leraren, betere toekomst

Yamenserdi

. Studentenpastor en coördinator: Yamen's verhaal Yamenserdi Larate (39) is afkomstig uit Manado (Noord-Sulawesi) en is door zijn kerk

Iche

. Iche's verhaal Iche kwam in 2015 als student STKIP binnen, nadat ze op school les kreeg van studenten

Onni

. Van student tot directeur: Hoe Onni een voorbeeld voor Papoea's werd Deze wat verlegen jongen is geboren in

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop