• Email: nbaan@karunia.org

  • Category:

Netty

Drs. Netty Baan

  • Oprichter Karunia foundation
  • Founder Yayasan Kristen Wamena

In 2001 verhuisde ik met mijn gezin naar Papoea. De onderwijssituatie schokte me. Die mooie zwarte krullenbollen, die niet leren en nauwelijks vooruit komen. Niet omdat ze het niet kunnen, maar omdat ze niet in de gelegenheid zijn. Docenten, die wel willen lesgeven maar te weinig weten, denken dat ze dom zijn, en belemmerd worden door allerlei factoren. Zoveel behoefte, zo weinig mogelijkheden. Het wakkerde een sterk vuur in me aan en dat vuur brandt nog altijd.

Eerst ging ik zelf ploeteren. Geïnteresseerde docenten vinden voor training. Mensen aan nieuwe vaardigheden en ideeën helpen. Projecten opzetten. Heel veel leren, lef hebben, gewoon gaan. Een proces van fouten maken, van vallen en opstaan. Mensen kwamen me helpen. De trainingen waren een succes, maar ik was niet tevreden over de duurzaamheid ervan. Ik wilde verandering van binnenuit, verandering van mindset. Iets wat blijft omdat het hart aangeraakt is.

Zo ontstond Yayasan Kristen Wamena (YKW), de kleuter-, basis- en middelbare school. De hogeschool voor docenten met drie faculteiten. Het Teach the Teacher-concept waarin ontwikkeling van karakter en competentie samen opgaan, onlosmakelijk, aspecten die beiden nodig zijn voor groei en welbevinden. Een gouden greep zoals steeds blijkt tijdens onlusten, tegenvallers, financiële krapte, of corona tijd. De teams blijven staan voor wat ze willen. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd.

Karunia foundation was een volgende stap toen de belangrijkste donor voor YKW wegviel. Er was een backdonor nodig die de noodzakelijke fondsen vanuit het westen kon vinden. Tevens een orgaan waardoor kwaliteit van onderwijs kon worden gedeeld met YKW en er meer bekendheid kon worden gerealiseerd.

Mijn missie is dat Teach the Teacher verder komt dan Papoea alleen. Dat het wortelt in meer scholen en meer landen bereikt, omdat de praktijk bewijst dat Teach the Teacher helend is voor individuen en groepen. Helend omdat het, op basis van Bijbelse waarden, altijd de ander bedoelt. De eerste stappen zijn al gezet in trainingen op scholen in enkele andere landen. Een nieuwe, interessante en inspirerende fase. Karunia, het Indonesische gave, wil delen vanuit overvloed.

Wil jij je bij het Karunia team aansluiten?

Karunia is altijd op zoek naar enthousiaste en betrokken mensen die zich graag willen inzetten voor beter onderwijs in Papoea. Vanuit Nederland of in het veld in Papoea. Kijk daarvoor bij onze vacatures. Maar ook wanneer je je als vrijwilliger wilt inzetten voor Karunia, zijn er allerlei mogelijkheden. Karunia wordt gesteund door een team van vrijwilligers die zich elk vanuit hun eigen expertise inzetten. Door bijvoorbeeld presentaties te geven op scholen, acties te bedenken en op te zetten of door te netwerken en fondsen te zoeken. Wil je daarvoor tijd vrijmaken? Neem dan contact met ons op!

Bekijk Vacatures
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop