Hoe leven Papoea’s

In aanloop naar het Baliemfestival nog even aandacht voor de Papoea-cultuur. Vandaag willen we iets meer vertellen over de woonplaats van Papoea’s en welke rol varkens spelen in hun cultuur.

Traditioneel wonen Papoea’s in een kampung met een aantal hutten (honai) met daaromheen een omheining. Alles is gebouwd van natuurlijke materialen. Een kampung is een klein dorpje waar een familie bij elkaar woont. Het complex bestaat meestal uit een mannenhut, een vrouwenhut, een keuken en een varkenshok. In de mannenhut slapen de mannen en jongens en worden de vergaderingen gehouden. Vroeger (en soms nu nog) werden daar de heilige voorwerpen bewaard. In de vrouwenhut slapen de vrouwen en meisjes. De keuken is een lange hut met een aantal kookplekken erin. Door de trek naar de stad zijn er nu vaak nog maar weinig mensen aanwezig in een kampung. Vooral ouderen blijven er wonen, jongeren komen alleen terug tijdens vakanties en feestdagen.

Het varken (babi) speelt een hele belangrijke rol in de Papoea-cultuur. Het is een spaarpot op pootjes. Problemen worden opgelost door met varkens te betalen. De bruidsprijs wordt in varkens uitgekeerd. Vandaar dat een groot varken veel geld waard is, soms wel tussen de twee- en de drieduizend euro. In Wamena lopen de varkens gewoon los op straat. Iedereen weet precies welk varken van wie is. Maar heb je een tuin, dan is het oppassen geblazen. In een uur tijd kan een varken heel wat schade aanrichten aan je zorgvuldig geplante en verzorgde gewassen! Zaak dus om een goede natuurlijke schutting (pagar) om je tuin heen te bouwen zodat de varkens er niet in kunnen. En natuurlijk opletten in het verkeer dat je geen varken aanrijdt, want dat kost je een lieve duit!

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop