Geen stroom door overstromingen

In Wamena, waar de hogeschool van Karunia staat, is er op dit moment nauwelijks elektriciteit. De stroom is in grote delen van stad vaak lang uit (12 tot 36 uur). De oorzaak is een flink probleem met de waterkrachtcentrale die de stad van stroom voorziet.

De centrale ligt een paar kilometer buiten de stad en is gebouwd langs een bergrivier. Vanwege hevige regenval heeft de rivier onlangs haar loop verlegd. Precies door het gebouw waar twee grote turbines elektriciteit opwekken. De turbines staan nu grotendeels onder water en zijn beschadigd door zand en stenen. Er wordt gezegd dat het nog wel een jaar kan duren voordat de schade is hersteld.

Er zijn in feite geen goede alternatieven. Wamena ligt middenin het bergland van Papoea en is alleen door de lucht bereikbaar. Daardoor is het voor energie geheel afhankelijk van deze centrale. Huishoudens, kantoren en winkels zitten zonder stroom of zijn aangewezen op een aggregaat.

Ook onze hogeschool wordt hierdoor getroffen. De stroom is overdag vaak voor langere tijd uit. Gelukkig heeft de campus een grote generator, maar die is duur in gebruik. Bovendien blijven de brandstofprijzen stijgen, omdat iedereen aan het hamsteren is. De generator gaat dus alleen aan wanneer het echt noodzakelijk is. Het is een voortdurende afweging: hoe doen we het met de lessen? Met het kantoorwerk? Met die Zoom-meeting?

Juist in deze omstandigheden hebben de mensen op de hogeschool uw hulp nodig. Een extra financieel steuntje in de rug kan hen helpen om door gaan met hun mooie werk. En de generator te kunnen laten draaien wanneer dat nodig is.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop