Er zijn helemaal geen bergen in Nederland

“Poffertjes zijn lekker, Nederlanders fietsen heel veel en de gebouwen zijn mooi en sterk. Nederland is een schoon land. Er is vrede en er is geen vervuiling, omdat de overheid veel regels heeft opgesteld. Als ik onderweg mensen groet, reageren ze vaak niet. En er zijn helemaal geen bergen in Nederland.” Het is de ervaring van Iche en Chunk. Ze verruilden drie maanden het tropische Papoea voor herfstig Nederland. Op uitnodiging van Hogeschool De Driestar namen ze een semester deel in de internationale klas. Beide twintigers keken hun ogen uit, deden veel werkervaring op en ervoeren de Nederlandse cultuur. 

De twee medewerkers op de hogeschool geven les aan de lerarenopleiding op Papoea. De komst naar Nederland, de interculturele samenwerking en het wonen, leven en leren was letterlijk en figuurlijk een nieuwe wereld die ze betraden.

Wat vinden jullie van het Nederlandse onderwijssysteem?

Iche: “Ik vind dat er veel zelfstudie is en je veel boeken moet lezen. De reflectie-momenten erna zorgen ervoor dat ik ‘tips en tops’ kan geven, zonder dat dit erg gevonden wordt. In onze cultuur uit je niet snel kritiek, dat houd je voor je.” Chunk vult aan: “De Nederlandse overheid wil dat iedereen verplicht naar school gaat. Iedereen kan een school kiezen die hij / zij wil. Scholen hebben goede voorzieningen en er is geen materiaalgebrek. Als een leerkracht praat over werk-gerelateerde zaken, dan zijn er vaak voorwerpen die het beroep en de les illustreren. Het hele onderwijssysteem is goed op orde. Er zijn zelfs scholen voor speciaal onderwijs.”

Wat waarderen de Papoea’s aan ons kikkerlandje?

Iche waardeert de Nederlandse overheidsregels om het land te besturen en de meeste mensen gehoorzamen die regels. Iedereen heeft een ‘planlijst’ en is op tijd. Chunk waardeert ook het op tijd komen en de discipline. Iedereen leert om voor zijn eigen ‘natje en droogje’ te zorgen en daarmee zelfstandig te zijn.

Wat vind je vreemd aan de cultuur van je gastland?

We zien verschil in culturen; wij hebben een ‘warme cultuur’, Nederland heeft de koude versie; het individu versus de groep. Voor ons ‘gewone zaken’ vonden de leerkrachten bijzonder; dat je vooraf een afspraak maakt om mensen te ontmoeten, dat Nederlanders to-the-point-zijn en leraren mag je gewoon bij hun voornaam noemen.

“Leraren mag je gewoon bij hun voornaam noemen.”

De tijd in Nederland vloog om met lessen, visites en excursies. Wat nemen ze mee terug naar Papoea?

Iche geeft aan dat ze het belangrijk vindt dat de leerlingen jou, als leerkracht, zien als beelddrager van God. Daarom is christelijk onderwijs zo belangrijk. “In de internationale klas hadden we een project om de leesmotivatie van leerlingen te vergroten. Dit project gaan we toepassen bij de studenten aan de PABO in Papoea”. Chunk wil een ​​échte vriend voor studenten te zijn. Dat houdt in dat je goed luistert en waardevol advies geeft.

Afsluitend; hebben jullie nog wat adviezen voor ons als ‘Hollanders’?

Geniet van spontane ontmoetingen, plan niet alles in, het kan je zelfs deprimeren. Groet iedereen en schud de mensen de hand.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop