Elk jaar organiseren de examenleerlingen op het Calvijn College in Goes een eindexamenactie om geld op te halen voor een goed doel. Dit jaar is het goede doel Karunia. Hoe dat zo gekomen is? Julia (17) woonde 9 jaar op Papoea en maakte het werk op de campus van Karunia van dichtbij mee. Naarmate Julia’s examenjaar dichterbij kwam, werd ook de wens om geld in te zamelen voor Papoea groter. “Mijn ouders hoopten heel erg dat het Karunia zou worden. En het leek mij ook mooi om veel geld binnen te halen.” Maar zo makkelijk was het nog niet om Karunia onder de aandacht van haar medescholieren te brengen. “Het doel van de actie wordt elk jaar bepaald door een examencommissie bestaande uit havo- en vwo-scholieren. Je kunt wel een idee inzenden, maar uiteindelijk beslist de commissie.” Met andere woorden, als niemand een goed woordje deed voor Karunia, was de kans klein dat het tot goed doel van het jaar verkozen zou worden. De enige oplossing was om er zelf in te gaan.
“En dat is naast mijn andere projecten en schoolwerk soms best druk,” verzucht Julia. Want om geld in te zamelen moeten er het hele jaar door acties worden georganiseerd. “In de middagpauzes verkopen we bijvoorbeeld frikandellenbroodjes. Maar we willen ook nog grotere acties plannen. Zoals een sponsoractie waarbij scholieren lopend naar school gaan. Of de hele dag alleen maar fruit en water mogen eten en drinken.” Het lijkt Julia ook leuk om nog een keer een zangavond te organiseren. Naast geld ophalen hoopt ze het werk van Karunia meer onder de aandacht te brengen. “Daarom maken we bijvoorbeeld filmpjes met informatie over het goede doel. En mijn ouders komen nog een keer op school om een praatje te houden.”
Wat haar grootste wens is? “Over het algemeen wordt er zo’n 10 tot 15.000 euro opgehaald voor het goede doel. Dat lukt niet elk jaar, maar we willen het wel proberen.” Ze vindt het sowieso al bijzonder dat Karunia dit jaar het goede doel is geworden. “We hebben drie weken lang vergaderd voordat we tot een beslissing kwamen. Naast Karunia was er namelijk ook nog een ander doel. De stemmen waren 7-7, precies even. Uiteindelijk gingen we de voor- en nadelen afwegen. Zo is het uiteindelijk toch Karunia geworden.” Binnen de commissie fungeert Julia nu als contactpersoon. Zo onderhoudt zij het contact met Karunia en probeert ze haar medescholieren enthousiast te maken. Hoewel dat best wel wat tijd kost, al helemaal naast een druk examenjaar, is ze toch blij dat ze dit kan doen. “Ik heb zelf op Papoea gewoond. Het is fijn om te weten dat je mensen die je goed kent op deze manier kan helpen.”