Eindelijk, na bijna twee jaar, kon de hogeschool in Papoea weer door ons bezocht worden. Onze consultant Pieter van der Wilt was er een paar weken om trainingen te verzorgen, les te geven en mensen te spreken. Pieter woonde met zijn gezin van 2011 – 2020 op het terrein van onze hogeschool. We zijn blij en dankbaar om te horen dat de school heel goed draait. Er zijn genoeg uitdagingen en er is vooral een tekort aan personeel, maar er staat een hecht en gemotiveerd team. En dat is bijzonder in Papoea. Zonder directe westerse inbreng zijn ze toch goed gediciplineerd gebleven.
Die motivatie komt natuurlijk niet uit het niets. De kern van het team bestaat uit oud-studenten van de hogeschool die zich met hart en ziel inzetten voor beter onderwijs in de binnenlanden van Papoea. Op basis van hun inspirerende voorbeeld heeft Karunia het Teach the Teacher-principe kunnen ontwikkelen. Dat principe staat niet op zichzelf, maar is ingebed in een christelijke leefgemeenschap waarin bewust wordt gewerkt aan een veilige omgeving en gezonde relaties. Een ‘community of grace and growth’ noemen we dat. Groei, omdat we van docenten en studenten verwachten dat ze verantwoordelijkheid nemen en aan zichzelf blijven werken als persoon. Zodat ze als christen een positief rolmodel zijn voor elkaar en de maatschappij. Genade, omdat we ook een gemeenschap zijn van tweede kansen, van vergeving en van opoffering.
Zo’n gemeenschap is geen vanzelfsprekendheid en heeft regelmatig onderhoud nodig. De afgelopen weken heeft Pieter een aantal trainingen gegeven rond dit onderwerp. Wat is je doel als gemeenschap? Wat maakt je als christelijke gemeenschap uniek? Welke afspraken zijn er nodig, zodat de gemeenschap gezond blijft? Zomaar een greep uit een aantal regels die gelden op de hogeschool: onderlinge conflicten moeten binnen 24 uur uitgepraat worden. Roddelen is verboden. En iedereen in de gemeenschap doet actief mee. Het klinkt eenvoudig, maar dit lukt alleen wanneer iedereen elkaar aan deze afspraken herinnert. En het werkt! Het helpt de docenten vol te houden in een hele moeilijke context. En het vormt studenten die straks als leerkrachten het verschil kunnen gaan maken voor de klas.
Benieuwd naar wat de collega’s en studenten van het bezoek van Pieter vonden? Hou dan ons blog van komende week in de gaten!