Een Pabo erbij!

Het is gelukt! Karunia’s hogeschool in Wamena mag officieel een Pabo openen. Tot nu toe werden studenten opgeleid tot leraar Engels en wiskunde, met veel ruimte voor pabovakken. Nu wordt de Pabo als afzonderlijke derde richting hieraan toegevoegd. Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan.

Al in de notulen van 2012 vind ik opmerkingen over de wenselijkheid van een Pabo, een Pendidikan Guru Sekolah Dasar (PGSD). Letterlijk vertaald: Onderwijs voor Leraren Basis School. De behoefte is enorm. De meerderheid van de juffen en meesters op Papoea is onvoldoende opgeleid. Voeg daar het gebrek aan commitment aan toe en het veelvuldig afwezig zijn. En je snapt dat analfabetisme toeneemt.

Toegewijde en professionele leerkrachten kunnen in het basisonderwijs een groot verschil maken. Vandaar de wens een Pabo te starten. Maar de hogeschool was de afgelopen jaren om verschillende redenen nog niet toe aan een extra opleiding. De organisatie was te jong, het kostte teveel en hoe vind je extra personeel voor het afgelegen Papoea?

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan.

Maar de tijd begon te dringen. Er ontstond een strijd onder lokale hogescholen om een PGSD te starten. Een financieel interessante optie, omdat de overheid besloot dat alle leraren via een PGSD een Bachelor graad moeten behalen, ook die al lang lesgeven. Dat levert studenten op. En in ons gebied wordt wellicht maar één PGSD toegestaan. Wie zou het winnen?

Afgelopen week kreeg Onni Tabuni, de directeur van Karunia’s hogeschool, eindelijk groen licht. Het resultaat van keihard werken, investeren in strategische relaties, de juiste mensen zoeken, het curriculum vorm geven, enzovoorts, enzovoorts. Karunia is de school die Pabo-studenten gaat opleiden in de hooglanden van Papoea. Per augustus 2021 zal de eerste lichting starten.

Proficiat voor ons prachtige team in een prachtige organisatie!

Wil je ook Karunia’s projecten in Papoea steunen?

Projecten

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop